Dahlia / Georginer

Placering af Dahlia / Georginer i havens bede og i krukker er vigitg for deres trivsel og de har helt enkle krav til placeringen:
En lun, solrig placering, i veldrænet, næringsrig jord og i rolige vindforhold.
Dahlia trives bedst, hvis de får omkring otte timers solskin om dagen. Hvis du har mulighed for at tage højde for det, er det desuden bedst at de udsættes for morgensol, frem for den til tider brændende eftermiddagssol. De trives bedst, hvis de står uden bunddækkende planter omkring sig, de har nemlig brug meget næring. Er de omringet af bunddækkende planter, er der derfor risiko for, at de ikke får nok næring. Derfor er det utroligt vigtigt at holde deres område fri for ukrudt.


Plantning af Dahlia
Dahlia kan lægges i jorden, når nattefrosten er ovre og jorden er lun. De fleste lægger Dahliaknolde i jorden omkring april/maj, men du kan også godt lægge dem i jorden før denne tid.

Dahlia kommer som regel til salg allerede i starten af marts, men i marts er der dog endnu risiko for nattefrost., så jeg vil anbefale at du kigger på udvalget af Dahlia, her på Blomsterhylden, i februar/marts måned og køber knoldene, så er du klar til at lægge dem i jorden så snart frosten er forbi..


Forberedelse af jorden&lt
Det første du skal gøre er at finde den rette placering til dine Dahlia. Et par uger inden du lægger dine Dahlia-knolde i jorden, skal du forberede jorden.
Det gøres ganske enkelt ved at løsne jorden og eventuelt vende lidt gødning i jorden. Er jorden meget tung og leret, er det nødvendigt at blande sand eller spagnum i.

Dahlia tåler ikke at stå i en tung, våd jord og er jorden omvendt sandet og mager, er det en god idé at blande humus eller lergranulat i, på den måde kan du forhøje jordens næringsindhold.


Lægning af knolde
Når Dahliaerne skal lægges i jorden, er det vigtigt at grave et rigeligt dybt plantehul.
Der skal gerne være 10 cm fra knoldens top til jordoverfladen.

Knoldene placeres lodret i hullet og der fyldes derefter porøs jord omkring knolden.
Dahlia trives bedst med en rimelig stor planteafstand; minimum 50 cm – og meget gerne mere. Vil du at give dine Dahlia støtte, er det bedst at forberede støtten, inden knoldene lægges.
Stikker du i knolden, risikerer du nemlig at beskadige den.


Vanding
Dahlia kræver jævnlig tilførsel af vand. Jorden rummer som regel nok fugt til, at knoldene kan gå i vækst og det er derfor ikke nødvendigt at vande dine Dahlia det første stykke tid.

Det er først når skuddene er over jorden, at det er nødvendigt, så skal du gennemvande dine Dahlia én gang om ugen, under de normale danske vejrforhold, og to gange ugentligt i særligt varme og tørre perioder.


Gødning
Dahlia skal vokse og blomstre meget i løbet af en sæson og har brug for meget næring, derfor skal dine Dahlia have tilført gødning.

Særligt Dahlia, der vokser på en mager og næringsfattig jord, skal have masser af gødning for at vokse. Gødningen kan enten være kompost, naturgødning eller kunstgødning ( som f.eks. NPK 5-5-10)
Du skal som udgangspunkt gøde dine Dahlia to gange: 1. gang 6 uger efter, de er kommet i jorden 2. gang 6 uger efter igen.

Den såkaldte ”grønsagsgødning” er meget egnet til Dahlia.


Vinteropbevaring
Da Dahlia oprindelig kommer fra Mexicos varme himmelstrøg, er de ikke vinterhårdføre i vores klima.

Hvis du gerne vil se dine Dahlia blomstre igen, skal du derfor grave dem op af jorden i det sene efterår og opbevare dem tørt og køligt (5-10°C) vinteren over, eksempelvis i et frostfrit skur.


Forberedelse til vinteropbevaring
Når du har gravet dine Dahliaknolde op, skal de først og fremmest renses for jord. De behøver ikke være helt rene, men den værste jord skal fjernes.

Herefter skal knoldene lægges til tørre i en uges tid.
Når knoldene er tørre, kan de pakkes væk. Du kan f.eks. pakke hver knold ind i avispapir eller halm og opbevar dem i flade træ- eller flamingokasser.

For ikke at glemme sort og farve er det en god idé at mærke knoldene, inden de pakkes væk for vinteren. Det er vigtigt, at knoldene kan få luft og må derfor ikke ligge i lag i kassen.

For at de ikke udtørrer i løbet af vinteren, er det vigtigt, at du jævnligt kigger til dem og giver dem lidt vand med en forstøverflaske efter behov.


Opgravning
Ved let, forbigående frost kan du holde dine Dahlia i live, ved at dække dem med granris om natten.
Når først frosten rigtigt sætter ind, er der dog ikke noget, du kan gøre for at redde dine Dahlia. Efter en enkelt nat med frost visner de ned.

Dette sker typisk omkring oktober måned, du skal derefter klippe den visne plantetop af og grave knoldene op af jorden. Efter du har gravet knoldene op, kan du mærke stedet op, så din placering af Dahlia / Georginer er same sted næste år.